جمعه، مهر ۰۴، ۱۳۹۳

گروه موسوم به 'دولت اسلامی' کیست؟


گروه موسوم به "دولت اسلامی" گروهی بنیادگراست که بخش‌های وسیعی از شرق سوریه، و غرب و شمال عراق را در تصرف خود دارد.
اقدامات سبعانه گروه "دولت اسلامی" – از جمله اعدام‌های دسته جمعی، ربودن اقلیت‌های قومی و مذهبی، و بریدن سر روزنامه نگاران و سربازان – خشم و نفرت عمومی از این گروه را در سراسر جهان برانگیخته است و مداخله نظامی آمریکا را به دنبال داشته است.

'دولت اسلامی' چه می خواهد؟

هدف این گروه تاسیس "خلافت اسلامی" است، حکومتی که بر اساس قوانین شریعت تحت امر یک حاکم سیاسی و مذهبی باشد.
با اینکه محدوده "دولت اسلامی" در حال حاضر تنها بخش هایی از عراق و سوریه را در برمی گیرد اما این گروه وعده داده است با شکستن مرزهای اردن و لبنان، فلسطین را آزاد می کند.
"دولت اسلامی" از سوی برخی مسلمانان حمایت شده و این گروه همه مسلمانان را به بیعت با رهبر خود، ابراهیم بن عواد بن ابراهیم علی البدری السامرایی، معروف به ابوبکر البغدادی فرخوانده است.

ریشه‌های 'دولت اسلامی' چیست؟

ریشه شکل گیری "دولت اسلامی" را می توان به ابومصعب الزرقاوی، شهروند اردنی مرتبط دانست.
ابومصعب الزرقاوی در سال ۲۰۰۲ گروه توحید و الجهاد را تاسیس کرد.
یک سال بعد از آنکه نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا در سال ۲۰۰۳ به عراق حمله کردند ابومصعب زرقاوی با اسامه بن لادن بیعت کرد و شاخه القاعده در عراق را شکل داد.
القاعده عراق از این پس به نیرویی مهم در عملیات شبه نظامیان علیه آمریکا در عراق تبدیل شد.

پس از کشته شدن ابومصعب زرقاوی در سال ۲۰۰۶، بازماندگان گروه او "دولت اسلامی در عراق" را تشکیل دادند.
افزایش شمار نیروهای آمریکایی در عراق و شکل گیری "شوراهای بیداری" دولت اسلامی در عراق را تضعیف کرد.
شوراهای بیداری متشکل از آن دسته از عشایر سنی عرب بودند که با اقدامات سبعانه گروه "دولت اسلامی در عراق" مخالف بودند
ابوبکر البغدادی پس از به دست گرفتن رهبری دولت اسلامی عراق در سال ۲۰۱۰، قابلیت‌های آن را بازسازی کرد و تا سال ۲۰۱۳ ماهانه ده ها حمله را علیه عراقی ها و آمریکایی ها را به نام گروهش ثبت کرد.
به دنبال آغاز نا آرامی ها در سوریه، گروه البغدادی از مرزهای عراق فراتر رفت و با تشکیل جبهه نصرت به رویارویی با نیروهای حکومت بشار اسد پیوست.
در آوریل ۲۰۱۳، البغدادی از پیوستن نیروهایش در عراق و سوریه به یکدیگر و تشکیل "دولت اسلامی در عراق و سوریه" (داعش) خبر داد.
رهبران جبهه نصرت و القاعده این اقدام را نپذیرفتند و در نتیجه هواداران البغدادی با جدا شدن از جبهه نصرت کمک کردند که داعش در سوریه باقی بماند.
با اوجگیری اختلاف‌های سیاسی در عراق بین دولت شیعه نوری مالکی و سنی‌های این کشور در دسامبر ۲۰۱۳،بار دیگر توجه ابوبکر البغدادی به عراق معطوف شد.
در این زمان او توانست با همکاری عشایر سنی، کنترل شهر فلوجه در مرکز عراق را به دست گیرد.
"دولت اسلامی در عراق و سوریه" در ژوئن ۲۰۱۴ شهر موصل در شمال عراق را تصرف کرد و بعد عازم بغداد شد.

البغدادی در پایان همین ماه، و همزمان با در دست گرفتن کنترل ده ها شهر و روستای دیگر در عراق، با اعلام تاسیس "خلافت اسلامی" نام گروهش را به "دولت اسلامی" تغییر داد. ‌

محدوده سرزمین 'دولت اسلامی' کجاست؟

بنا به برخی تخمین ها، "دولت اسلامی" حدود ۴۰ هزار کیلومتر مربع از خاک عراق و سوریه را در اختیار دارد، تقریبا مساحتی به وسعت کشور بلژیک.
تخمین‌های دیگر می گویند این گروه مساحتی را نزدیک به ۹۰ هزار کیلومتر، برابر با کشور اردن، زیر کنترل دارد.


محدوده سرزمینی "دولت اسلامی" در خاک سوریه شهر رقه و در عراق شهرهای موصل، تکریت، فلوجه و تل عفر را در بر می گیرد، باید چاه‌های نفت، سدها، جاده‌های اصلی و گذرگاه‌های مرزی بین دو کشور را نیز به این محدوده افزود.
بنا به گزارش ها حدود هشت میلیون نفر به زیر سلطه کامل یا مقطعی "دولت اسلامی" هستند.
این گروه در محدوده سلطه خود قوانین سخت گیرانه شریعت اسلامی را به اجرا می گذارد: زنان باید پوشیده از خانه خارج شوند، غیرمسلمانان باید اسلام بیاورند و یا به خلافت اسلامی جزیه بپردازند، و مخالفان با مجازات هایی نظیر شلاق و اعدام مواجه هستند.

نیروهای 'دولت اسلامی' چند نفرند؟

 مقام‌های آمریکایی معتقدند گروه "دولت اسلامی" حدود ۳۱ هزار شبه نظامی در عراق و سوریه در اختیار دارد.

یک کارشناس عراقی به نام هشام الهاشمی می گوید نزدیک به ۳۰ درصد نیروهای "دولت اسلامی" کاملا به آنچه انجام می دهند معتقدند و باقی افراد با تهدید به این گروه پیوسته اند.
بخش قابل ملاحظه ای از نیروهای "دولت اسلامی" سوری و عراقی نیستند. گروه مطالعاتی صوفان اخیرا برآورد کرد در سه سال اخیر بیش از ۱۲ هزار نیروی خارجی از دستکم ۸۱ کشور جهان، از جمله ۲۵۰۰ نفر از کشورهای غربی، برای جنگ به سوریه رفته اند.

'دولت اسلامی' چه سلاح‌هایی دارد؟ 

 

نیروهای "دولت اسلامی" دسترسی و قابلیت استفاده از گستره وسیعی از سلاح‌های سبک و سنگین دارند از جمله؛ مسلسل‌های بزرگ متصل به وانت، راکت اندازها، پدافندهای هوایی، و سیستم‌های موشکی زمین به هوا.
آنها همچنین نفربرهای زرهی و تانک هایی را از ارتش‌های عراق و سوریه غنیمت گرفته اند.
در میان غنائمی که "دولت اسلامی" از ارتش عراق به دست آورده خودروهای نظامی هام-وی و زره پوش هایی به چشم می خورند که در اصل برای ارتش آمریکا ساخته می شوند.
بنا به گزارش ها، این گروه همچنین محموله مهمات انبوهی در اختیار دارد و به راحتی می تواند نیازهای شبه نظامیانش را تامین کند.
دسترسی گروه "دولت اسلامی" به مقدار قابل توجهی از مهمات و و توانایی آنها در بکارگیری آن پیروزی این گروه در برابر پیشمرگ‌های کرد را در ماه اوت به دنبال داشت، اقدامی که با تعجب بسیاری همراه بود.

پول 'دولت اسلامی' از کجا می آید؟

گزارش شده که "دولت اسلامی" سرمایه ای بالغ بر ۲ میلیارد دلار، نقدی و غیرنقدی، در اختیار دارد که آنها را به ثروتمندترین گروه شبه نظامی جهان تبدیل می کند.
بخش اعظم سرمایه این گروه پیشتر از کشورهای حاشیه خلیج فارس می آمد.
امروز گروه "دولت اسلامی" تا حد وسیعی یک سازمان درآمدزا است که ماهیانه میلیون ها دلار از راه‌های مختلف کسب می کند از جمله؛ کنترل میادین نفت و گاز، وضع مالیات، قاچاق، اخاذی و آدمربایی.
حملات "دولت اسلامی" در عراق نیز برای این گروه پولساز بوده زیرا پول نقد فراونی را از بانک های تصرف شده در اختیارشان قرار داد.

چرا اقدامات 'دولت اسلامی' بی رحمانه است؟

نیروهای "دولت اسلامی" افرادی هستند که به تفسیری بنیادگرا از اسلام سنی باور دارند و خود را تنها معتقدان حقیقی به دین اسلام می دانند.
به اعتقاد این افراد، کسانی که در جهان مثل آنها فکر نمی کنند کافرانی هستند که در پی نابودی اسلامند و از همین زاویه حملات خود به دیگر مسلمانان و نامسلمانان را توجیه می کنند.
قطع سر، به صلیب کشیدن، و اعدام‌های دسته جمعی از جمله اقداماتی است که گروه "دولت اسلامی" برای ارعاب دشمنانش انجام می دهد.
نیروهای "دولت اسلامی" با اتکا به آیاتی از قرآن درباره بریدن سر کافران، اقدامات بی رحمانه خود را جایز می دانند اما بسیاری از مسلمانان چنین اعمالی را تقبیح کرده اند.
حتی ایمن الظواهری، رهبر گروه القاعده، در ماه فوریه اقدامات "دولت اسلامی" را در سوریه رد کرد.
ایمن الظواهری پیشتر در سال ۲۰۰۵ به ابومصعب الزرقاوی هشدار داده بود که انجام کارهای بی رحمانه، مسلمانان را از اسلام رویگردان می کند.

لينک اصلی: 

پنجشنبه، مهر ۰۳، ۱۳۹۳

'گروه خراسان' چه کسانی هستند؟




کمی قبل از آغاز حمله هوایی آمریکا و متحدان عربش به مواضع گروه "دولت اسلامی" در سوریه در روز سه شنبه، موشک‌های کروز از ناوهای آمریکایی مستقر در خلیج فارس و دریای سرخ، دو منطقه در غرب شهر حلب را هدف گرفتند.
اهداف این موشک ها، رهبران گروه "دولت اسلامی" نبودند که بخش‌های وسیعی از خاک سوریه و عراق را تصرف کرده و در آن خلافت اسلامی راه انداخته اند. هدف، عناصر باتجربه القاعده بودند که آمریکا می گوید در حال طراحی حملاتی بزرگ علیه غرب هستند.
آمریکا مى گوید با موشک هاى کروز خود کمپ‌های آموزشی، کارگاه‌های بمب سازی، و تاسیسات مخابراتی افرادی را هدف قرار داده که "گروه خراسان" نامیده می شود.
مقام‌های آمریکایی می گویند پیشتر در جلسات محرمانه درباره "گروه خراسان" مکرر صحبت کرده اند، اما تا قبل از حملات اخیر اطلاعات اندکی درباره این گروه نا آشنا منتشر شده بود.




اریک هولدر، دادستان کل آمریکا گفته است گروه خراسان از دو سال پیش برای آمریکا شناخته شده بود و دلیل انتخاب زمان حاضر براى حمله موشکى به مواضعشان این بوده که این گروه "به زمان اجرای برخی طرح هایشان نزدیک می شدند  ."

 

ناشناس

گروه خراسان، با نامی که ظاهرا نهادهای اطلاعاتی آمریکا بر این گروه گذاشته اند، متشکل از حدود ۵۰ شبه نظامی زبده القاعده از کشورهای افغانستان، پاکستان، شمال آفریقا و چچن است.
نام خراسان ارجاعی است به منطقه ای تاریخی که بخش‌های وسیعی از افغانستان، پاکستان و شرق ایران را در بر می‌گرفته است.
مقام‌های آمریکایی می گویند ایمن الظواهری، رهبر القاعده، این گروه از افراد را به سوریه نفرستاده تا علیه حکومت بشار اسد بجنگند بلکه از آنها خواسته است تا "حملات خارجی را گسترش دهند، وسایل انفجاری جدید بسازند و آزمایش کنند، و شهروندان غربی تازه ای برای انجام عملیات استخدام کنند."




به باور نهادهای اطلاعاتی آمریکا، این شبه نظامیان در قالب جبهه نصرت، شاخه محلی القاعده، وارد سوریه شده و در آنجا پایگاهی درست کرده اند.
برخی از دیگر نیروهای زبده القاعده، از جمله ابوفراس السوری سخنگوی جبهه نصرت و ابوهمام السوری یکی از فرماندهان عالی رتبه این گروه، در طول سال گذشته وارد سوریه شدند.
گفته می شود که محسن الفضلی، فرمانده گروه خراسان، نیز در یک سال اخیر وارد سوریه شد و سعی کرد که حضورش را در سطح رسانه ها پنهان نگه دارد. نهادهای اطلاعاتی آمریکا می گویند فضلی، ۳۳ ساله و شهروند کویت، یکی از افراد نزدیک به اسامه بن لادن و از معدود افراد مورد اطمینان القاعده بود که قبل از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ از طراحی آن باخبر بوده است.




در سال ۲۰۰۵، وزارت خزانه داری آمریکا اعلام کرد که فضلی با استقرار در منطقه خلیج فارس کار پشتیبانی از شبه نظامیان القاعده در عراق تحت رهبری ابومصعب الزرقاوی را به عهده داشته است.
دو سال پیش وزارت خارجه آمریکا برای دریافت اطلاعاتی که منجر به مرگ یا دستگیری محسن الفضلی شود ۷ میلیون دلار جایزه تعیین کرد و گفت او رهبری شبکه ای را در ایران به عهده دارد که مسئول انتقال پول و نیروهای شبه نظامی به منطقه است.
برخلاف نقش عالی رتبه فضلی در این شبکه، برخی تحلیلگران درباره تحلیل نهادهای اطلاعاتی آمریکا مبنی بر به عهده داشتن رهبری گروه خراسان ابراز تردید کرده اند. مصطفی العانی از مرکز مطالعات امنیت و تروریسم در دوبی می گوید فضلی "بیش از آنکه فرمانده باشد، موعظه‌گر بود" .



حملات عظیم

مقام‌های آمریکایی امیدوار بودند که گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی درباره مرگ فضلی بر اثر حملات اخیر درست باشد اما همچنان محتاط هستند که گروه خراسان به عنوان یک تهدید باقی مانده باشد.
آدام شیف، نماینده کنگره آمریکا و عضو کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان، به روزنامه نیویورک تایمز گفته است: "حذف این فرد می تواند خیلی مهم باشد اما همانطور که پیشتر هم دیده ایم این کار فقط دستاوردی کوتاه مدت دارد چون این هیولا با سری تازه ظاهر می شود ."




بنا به تحلیل‌های محرمانه نهادهای اطلاعاتی آمریکا، گروه خراسان پیشتر همکاری نزدیکی با شاخه القاعده در شبه جزیره عربستان داشته تا راه‌های ورود تجهیزات انفجاری به فرودگاه ها را آزمایش کند.
همین تحلیل ها می گویند که ابراهیم العسیری، کارشناس بمب سازی شاخه القاعده در شبه جزیره عربستان، پیشتر در سال ۲۰۰۹ توانست وسیله ای انفجاری بسازد تا با جاسازی در لباس زیر یک شهروند نیجریه به نام فاروق عبدالمطلب که با هواپیما عازم دیترویت آمریکا بود منفجر شود.
مقام‌های آمریکایی می گویند امکان همکاری العسیری با گروه خراسان باعث شد تا وزارت حمل و نقل آمریکا در ماه ژوییه امسال از پرواز مسافرانی که لپ تاپ یا موبایل خاموش به همراه دارند به آمریکا جلوگیری کند .



به گفته سخنگوی پنتاگون، گزارش‌های اطلاعاتی در ماه سپتامبر نشان دادند که گروه خراسان در مراحل پایانی کار برای انجام حملاتی عظیم است.
با اینکه هنوز مشخص نبود چنین حملاتی قرار است چه زمان، چگونه، و در کجا صورت گیرد بنا به یک گزارش اطلاعاتی، شبه نظامیان بمبی ساخته‌اند که تشخیص آن از طریق دستگاه‌های موجود دشوار است زیرا در وسایلی غیر فلزی نظیر لوله خمیردندان و البسه جاسازی می شود.
جیمز کلاپر، رییس مجموعه نهادهای اطلاعاتی آمریکا، اخیرا گفت: "گروه خراسان می تواند به اندازه دولت اسلامی خطراتی را متوجه خاک ایالات متحده کند."
به گفته اریک هولدر، حملات به مواضع گروه خراسان "احتمالا تا زمانی ادامه می یابد که فکر کنیم توانایی آنها برای آسیب رساندن به متحدان ما یا خاک ما را از دست داده اند."

لينک اصلی:
http://www.bbc.co.uk/persian/world/2014/09/140925_u14_khorasan_group