پنجشنبه، مهر ۰۳، ۱۳۹۳

'گروه خراسان' چه کسانی هستند؟




کمی قبل از آغاز حمله هوایی آمریکا و متحدان عربش به مواضع گروه "دولت اسلامی" در سوریه در روز سه شنبه، موشک‌های کروز از ناوهای آمریکایی مستقر در خلیج فارس و دریای سرخ، دو منطقه در غرب شهر حلب را هدف گرفتند.
اهداف این موشک ها، رهبران گروه "دولت اسلامی" نبودند که بخش‌های وسیعی از خاک سوریه و عراق را تصرف کرده و در آن خلافت اسلامی راه انداخته اند. هدف، عناصر باتجربه القاعده بودند که آمریکا می گوید در حال طراحی حملاتی بزرگ علیه غرب هستند.
آمریکا مى گوید با موشک هاى کروز خود کمپ‌های آموزشی، کارگاه‌های بمب سازی، و تاسیسات مخابراتی افرادی را هدف قرار داده که "گروه خراسان" نامیده می شود.
مقام‌های آمریکایی می گویند پیشتر در جلسات محرمانه درباره "گروه خراسان" مکرر صحبت کرده اند، اما تا قبل از حملات اخیر اطلاعات اندکی درباره این گروه نا آشنا منتشر شده بود.




اریک هولدر، دادستان کل آمریکا گفته است گروه خراسان از دو سال پیش برای آمریکا شناخته شده بود و دلیل انتخاب زمان حاضر براى حمله موشکى به مواضعشان این بوده که این گروه "به زمان اجرای برخی طرح هایشان نزدیک می شدند  ."

 

ناشناس

گروه خراسان، با نامی که ظاهرا نهادهای اطلاعاتی آمریکا بر این گروه گذاشته اند، متشکل از حدود ۵۰ شبه نظامی زبده القاعده از کشورهای افغانستان، پاکستان، شمال آفریقا و چچن است.
نام خراسان ارجاعی است به منطقه ای تاریخی که بخش‌های وسیعی از افغانستان، پاکستان و شرق ایران را در بر می‌گرفته است.
مقام‌های آمریکایی می گویند ایمن الظواهری، رهبر القاعده، این گروه از افراد را به سوریه نفرستاده تا علیه حکومت بشار اسد بجنگند بلکه از آنها خواسته است تا "حملات خارجی را گسترش دهند، وسایل انفجاری جدید بسازند و آزمایش کنند، و شهروندان غربی تازه ای برای انجام عملیات استخدام کنند."




به باور نهادهای اطلاعاتی آمریکا، این شبه نظامیان در قالب جبهه نصرت، شاخه محلی القاعده، وارد سوریه شده و در آنجا پایگاهی درست کرده اند.
برخی از دیگر نیروهای زبده القاعده، از جمله ابوفراس السوری سخنگوی جبهه نصرت و ابوهمام السوری یکی از فرماندهان عالی رتبه این گروه، در طول سال گذشته وارد سوریه شدند.
گفته می شود که محسن الفضلی، فرمانده گروه خراسان، نیز در یک سال اخیر وارد سوریه شد و سعی کرد که حضورش را در سطح رسانه ها پنهان نگه دارد. نهادهای اطلاعاتی آمریکا می گویند فضلی، ۳۳ ساله و شهروند کویت، یکی از افراد نزدیک به اسامه بن لادن و از معدود افراد مورد اطمینان القاعده بود که قبل از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ از طراحی آن باخبر بوده است.




در سال ۲۰۰۵، وزارت خزانه داری آمریکا اعلام کرد که فضلی با استقرار در منطقه خلیج فارس کار پشتیبانی از شبه نظامیان القاعده در عراق تحت رهبری ابومصعب الزرقاوی را به عهده داشته است.
دو سال پیش وزارت خارجه آمریکا برای دریافت اطلاعاتی که منجر به مرگ یا دستگیری محسن الفضلی شود ۷ میلیون دلار جایزه تعیین کرد و گفت او رهبری شبکه ای را در ایران به عهده دارد که مسئول انتقال پول و نیروهای شبه نظامی به منطقه است.
برخلاف نقش عالی رتبه فضلی در این شبکه، برخی تحلیلگران درباره تحلیل نهادهای اطلاعاتی آمریکا مبنی بر به عهده داشتن رهبری گروه خراسان ابراز تردید کرده اند. مصطفی العانی از مرکز مطالعات امنیت و تروریسم در دوبی می گوید فضلی "بیش از آنکه فرمانده باشد، موعظه‌گر بود" .



حملات عظیم

مقام‌های آمریکایی امیدوار بودند که گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی درباره مرگ فضلی بر اثر حملات اخیر درست باشد اما همچنان محتاط هستند که گروه خراسان به عنوان یک تهدید باقی مانده باشد.
آدام شیف، نماینده کنگره آمریکا و عضو کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان، به روزنامه نیویورک تایمز گفته است: "حذف این فرد می تواند خیلی مهم باشد اما همانطور که پیشتر هم دیده ایم این کار فقط دستاوردی کوتاه مدت دارد چون این هیولا با سری تازه ظاهر می شود ."




بنا به تحلیل‌های محرمانه نهادهای اطلاعاتی آمریکا، گروه خراسان پیشتر همکاری نزدیکی با شاخه القاعده در شبه جزیره عربستان داشته تا راه‌های ورود تجهیزات انفجاری به فرودگاه ها را آزمایش کند.
همین تحلیل ها می گویند که ابراهیم العسیری، کارشناس بمب سازی شاخه القاعده در شبه جزیره عربستان، پیشتر در سال ۲۰۰۹ توانست وسیله ای انفجاری بسازد تا با جاسازی در لباس زیر یک شهروند نیجریه به نام فاروق عبدالمطلب که با هواپیما عازم دیترویت آمریکا بود منفجر شود.
مقام‌های آمریکایی می گویند امکان همکاری العسیری با گروه خراسان باعث شد تا وزارت حمل و نقل آمریکا در ماه ژوییه امسال از پرواز مسافرانی که لپ تاپ یا موبایل خاموش به همراه دارند به آمریکا جلوگیری کند .



به گفته سخنگوی پنتاگون، گزارش‌های اطلاعاتی در ماه سپتامبر نشان دادند که گروه خراسان در مراحل پایانی کار برای انجام حملاتی عظیم است.
با اینکه هنوز مشخص نبود چنین حملاتی قرار است چه زمان، چگونه، و در کجا صورت گیرد بنا به یک گزارش اطلاعاتی، شبه نظامیان بمبی ساخته‌اند که تشخیص آن از طریق دستگاه‌های موجود دشوار است زیرا در وسایلی غیر فلزی نظیر لوله خمیردندان و البسه جاسازی می شود.
جیمز کلاپر، رییس مجموعه نهادهای اطلاعاتی آمریکا، اخیرا گفت: "گروه خراسان می تواند به اندازه دولت اسلامی خطراتی را متوجه خاک ایالات متحده کند."
به گفته اریک هولدر، حملات به مواضع گروه خراسان "احتمالا تا زمانی ادامه می یابد که فکر کنیم توانایی آنها برای آسیب رساندن به متحدان ما یا خاک ما را از دست داده اند."

لينک اصلی:
http://www.bbc.co.uk/persian/world/2014/09/140925_u14_khorasan_group

هیچ نظری موجود نیست: